Om Italien

Klima
Italien strækker sig fra Alpernes gletsjere ned til Nordafrikas breddegrader på Sicilien, høje bjerge følger hele halvøens ryg med en lang og varieret kyst. Man kan naturligvis ikke tale om et enkelt “italiensk klima”.
Et alpint klima med sne og minusgrader i vintermånederne er fremherskende i Alperne og på Appenninernes øvre højdedrag.

Posletten karakteriseres af tågedis og fugt om vinteren og meget lummervarme somre.

Rivieraen (i Liguria-regionen) har milde vintre i forhold til det øvrige Norditalien.

Firenze og andre byer med tilsvarende beliggenhed har et typisk fastlandsklima med kolde vintre og varme somre.

Jo længere sydpå du kommer, desto varmere bliver det naturligvis, og selv om de elegante kvinder i Palermo bærer pels om vinteren, oplever man som dansker den sicilianske vinter som varm. Det er i og for sig bedre at tale om stabilitet; fra november til marts er vejret mere ustabilt. Hvis man er heldig, kan man gå i skjorteærmer midt på dagen i januar i Syditalien, men også på Rivieraen. Er man mere uheldig, regner det og er småkoldt selv på Sicilien. Vælger man den absolutte lavsæson, hvor vejret er mest ustabilt, indebærer det naturligt nok klare fordele såsom lave priser og ingen køer på museerne, etc.

Generelt er årets sidste måneder de mest rige på nedbør.

Foråret kommer til Midtitalien omkring en måned tidligere end i Danmark, og efteråret lader vente på sig indtil slutningen af oktober.

Den klimamæssigt bedste periode til et besøg falder naturligvis sammen med højsæsonen og dermed også med de højeste priser og med mest trængsel. Som alternativ kan man vælge det “næstbedste klima” kombineret med en “mellemsæson”. August bør undgås for den, som ønsker en aktiv ferie med sportsaktiviteter og i Syditalien generelt også for varmefølsomme personer.

Kilde:Enit.it

Møntfod:
Siden 2001 har euroen været benyttet i Italien.
1 euro er 100 cent og svarer til ca. 7.6 danske kroner.
Der er otte forskellige mønter (1, 2, 5, 10, 20 og 50 euro/cent) og syv sedler (5, 10, 20, 50, 100, 200 og 500 euro).

Kreditkort
De fleste steder i Italien kan man betale med de mest almindelige kreditkort, og der vil som regel være et skilt i butiksvinduet, der, hvor man kan benytte kortet – hvilket er i de fleste større butikker. Dog er det en god ide at have kontanter med sig, da man ofte kan komme ud for kortmaskiner der ikke virker eller, især mindre steder, der kan være en vis modvilje mod at tage i mod kort. F.eks i taxier. Ofte vil man blive bedt om at vise identifikation i forbindelse med betaling med kort.

Drikkepenge
Drikkepenge er ikke obligatorisk i italien, men ofte vil man lægge 5-10%, hvis man har været tilfreds med servicen. Oftest betaler man et tillæg på restauranter for “servizio”, som dækker alt fra drikkepenge til brød på bordet.

Sprog
Italiensk er det officielle sprog og tales i hele landet i mange former og dialekter – dog er det i de to nordlige regioner, Aosta-dalen, og Trentino Alto Adige, henholdsvis fransk og tysk, som er de officielle sprog, som bl.a. benyttes på vejskilte og anden skiltning. I den mere kuriøse afdeling findes der mindre områder rundt omkring i Italien, hvor sprog som slovensk (Friuli-Venezia-Giulia ved den slovenske grænse), græsk (i støvlehælen) og albansk (i et område på Sicilien).

Religion
I den italienske grundlov er retten til frit at vælge sin religion en sikret rettighed. Størstedelen af befolkningen er katolikker, men de fleste religoner er repræsenteret i landet.

Tid
Der er ingen tidsforskel mellem Danmark og Italien, og landet skifter til sommer og vintertid ganske som i Danmark.

Nationale helligdage
Italien har 12 helligdage, hvor hele landet deltager.

1. Januar – Nytårsdag
6. Januar – La Befana (Hellig Tre Konger)
1. og 2. påskedag (Skærtorsdag og Langfredag er ikke helligdage i Italien)
25. April – Italiens Befrielse
1. Maj – Arbejdernes Kampdag
2. June -Republikkens Dag
15. August – Ferragosto (Jomfru Marias Himmelfart)
1. November – Allehelgensdag
8. December – Den ubesmittede undfangelse
25. December – Juledag
26. December – 2. Juledag

Hertil kommer en lang række helligdage, hvor de forskellige byers lokale skytshelgener fejres f.eks

25. April – San Marco, Venedig
24. Juni – San Giovanni, Firenze og Torino
29. Juni – Skt. Peter, Rom
19. September – San Gennaro, Napoli